Zeytinli Açma...(tontiş ve sevimli)

By Unknown - Mayıs 12, 2018













Pofuduk açmalar...


Öyle lezzetli oldular ki...Sade, peynirli, patatesli, zeytinli, çikolatalı...her çeşitiyle efsaneeee!!! Puf puf kabardılar offff misss. Artık pastahanelerden almanıza gerek kalmadı o aranan lezzetine doyum olmayan açmaları bulduk!! :) Ben zaten asla pastahanede yapılanları yiyemiyorum çünkü onları sevmiyorum aşırı yağlı oluyorlar bir de çok kötü yumurta kokuyorlar...Nasıl yapıldığı konusuna bile girmiyorum farkındaysanız??:) Evde yapılan herşey güzel...Hamuru kendiğimiz yoğuruyoruz sabırla mayalandırıyoruz ve sevgiyle pişiriyoruz daha ne olsun:)


En mutluluk verici olan şeyde açmaların fırından çıktığı an sanırım...eve yayılır kokusu sonra bir bakarsın  çok tontiş ve sevimliler:) sıcak sıcak yemek veya yememek arasındaki o ince çizgide kalırsın veee dayanamayıp acımasızca yersin hahaa:D ee noldu şimdi geldi mi bize kilolar sonra ah vahh :D

Birçok malzemeyle zenginleştirebilirsiniz.Ben zeytinli , sade ve bir kaç tane de çikolatalı yaptım.Sıcak bir çay eşliğinde mutlu eden, kolaylıkla  yapabileceğiniz açmaların tarifine geçelim.Hamur geçekten on numara oldu.Eminim siz de çok beğenirsiniz...Deneyip bana fotoğraflarınızı atarsanız çok mutlu olurum...




malzemeler;

2 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
2 yumurta(birinin sarısını ayırın)
un
3 çorba kaşığı tereyağ(oda sıcaklığında)
zeytin ezmesi


üzeri için; 

yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 dolu çay kaşığı pudra şekeri
dilerseniz çörekotu, susam




Süt, şeker ve mayayı öncelikle karıştırarak 5 dk bekleyin .Sıvıyağ ve suyu ekleyerek karıştırın.Daha sonra yumurtaları ve tuzu ekleyerek tekrar karıştırın.Kontrollü bir şekilde azar azar alabildiği kadar unu ekleyin.Hafif ele yapışan yumuşacık bir kıvamda olmalı.Ben tezgahta yoğuruyorum 15 dk kadar.Hamur daha bir esnek hale geliyor.Sizde deneyebilirsiniz.Hamurun üzerini kapatarak 1 saat mayalanmasını bekleyin.


Mayalananan hamuru tezgahı hafif unlayarak alın.Mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın ve yuvarlayın.Tezgahı hafif unlayın merdane yardımıyla hafif açtıktan sonra 1 tatlı kaşığı kadar tereyağı ile bezeyi açmaya devam edin.Zeytin ezmesi sürün ve rulo şeklinde sarın.Hamurun her iki ucunu birleştirin.Sarmal şeklinde iki ucundan çevirerek de yapabilirsiniz.Benim açmanın şekilleri farklı farklı oldu önemli değil istediğiniz gibi yapabilirsiniz.


Yağlı kağıt serilmiş tepsiye açmaları aralıklı olacak şekilde yerleştirin.Ayırdığınız yumurta sarısı, sıvıyağ, pudra şekerini karıştırarak açmaların üzerine sürün.

180 derecede önceden ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun...








  • Share:

You Might Also Like

0 yorum