Fransızların brioche ekmeği...Çok tarif araştırdım, gerçekten kafaya takmıştım vee sonunda yapabildiğim için mutluyum:)Bu güzel ekmek lezzetini içerisindeki tereyağı ve yumurtadan alıyor.
Şu ana kadar denediğim ekmeklerim içerisinde ennn lezzetlisi oldu.Hamuru yoğururken belliydi yumuşacıktı yoğurdumda ,yoğurdum:) bırakamadım...:) İçerisinde tereyağ ve yumurta oldukça fazla...bütün cesaretimle yapmaya karar verdimm vee muhteşem,yumuşacık ekmekler oldu...Sadece brioche ekmekleri mayalanma süreci sabır istiyor bunu söylemeliyim:) tereyağ ve yumurta fiyatlarının çok arttığı bu dönemde yapmak ne kadar mantıklı bilmiyorum haaha:D çünkü tereyağ ve yumurta sadece fransızlar için değil benim içinde çok değerli :D
Tarifi hem orjinalindeki gibi baton şeklinde kuruüzümlü hem de 6 adet hamburger ekmekleri yaptım...hamburger inanılmazzz olduu bayıldımm:) içerisine cheddar peyniri,marul,domates,soğan, köfte ya da salam hiç farketmezz yazarken bile canım istediii:)) kesinlikle denemelisiniz...
Malzemeler;
175 gr tereyağ(oda sıcaklığında)
1 paket instant maya
180 ml ılık süt
30 ml ılık su
3 yumurta
1 çay kaşığı tuz
50 gr şeker
550 gr un( az gelirse artırabilirsiniz)
Bir kabın içerisine ılık süt,su,şeker ve mayayı karıştırdım ve 5 dk beklettim .Daha sonra oda sıcaklığındaki tereyağ ekledim ve tekrar karıştırdım.En son tuz ve unu ekledim ve tezgahta 15 dk yoğurdum.Hamur çok güzel oluyor...rahat bir şekilde yoğurabilirsiniz...Pürüzsüz,ele yapışmayan bir kıvamda olmalı....
Hamuru bir poşet içerisine aldım.. bir kabın içerisine alıp üzerini streçleyebilirsiniz...buzdolabında yaklaşık 13-15 saat mayalandırdım...
Buzdolabında mayalandıma işlemi bitirdikten sonra hamuru tezgaha aldım...hamura hafifçe bastırarak havasını aldım...daha sonra hamurdan 6 adet hamburger ekmeği yaptım yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı yerleştirdim.Hamburger eklemeklerin üzerine örtü örttüm ve oda sıcaklığında 2 saat mayalandırdım...Hamburger ekmeklerin üzerine yumurta sarısı ve 1 tatlı kaşığı süt karıştırıp fırça ile sürdüm..175 derecede 15-20 dakika pişirdim.
Diğer baton ekmeği ise hamura kuruüzüm kattım ve 10 parçaya ayırdım.Kalıba yağlı kağıt yerleştirdim...ve küçük parçaları elimle yuvarladım,yanyana yerleştirdim...fotoğraflardaki gibi...tekrar üzerini örterek 3 saat mayalandırdım...ekmeklerin üzerine yumurta sarısı ve 1 tatlı kaşığı süt karıştırıp sürdüm.175 derecede 20-25 dk pişirdim...benim ekmeğin üzerine gelen kuruüzümler yandı:D ama her haliyle kabulüm:)
Ama dikkatli olmalısınız...fırından fırına farklılık gösterebilir...
0 yorum