ARMUTLU KEK

By Unknown - Ağustos 01, 2018










Armutlu yumuşacık bir kek ile herkese merhaba...

Kekin tarifini ancak paylaşabiliyorum birazcık geç oldu farkındayım:) yazılmayı bekleyen tarifler var ve birde üşengeç biri :D o kişi de benim.



Kek yapmak kolay değil mutfak deney laboratuvarına dönüşebiliyor :)) öncelikle bütün malzemeler in oda sıcaklığında olması gerekiyor.Daha sonra unları 2 ayrı kaseye 3-4 kere kabartma tozu ile elemek lazım tabiki bu arada mutfak çok fena karışıyor hahaa:D ama topluyorum sonunda merak etmeyin:)



Bence en kolayı kurabiye yapmak değil mi?:) Hemen yap yuvarla pişmesini bekle:) amaaa kek yapmak da ayrı bir zevk...bir de meyveli olursaaa efsaneee lezzetli olurr...İşte bu kek de çok lezzetli,yumuşacık oldu.



İç kısmında dilimlenmiş armutlar,tarçın...Üzerinde kavrulmuş çıtır çıtır badem...Kek hamurunu biraz sert hazırlamayı tercih ettim nedeni armutların pişerken dibe çökmesini istemedim.Dolabınızda yenilmeyi bekleyen armutlar varsa :) ne yapsam diye düşünmeyin böyle enfes bir kek yaparak armutları değerlendirin.Bir de karamel var bahsetmemek olmaz...Servis ederken üzerine karamel gezdirin ohhh miss daha ne olsun...Umarım beğenirsiniz...










Malzemeler;

3 yumurta 
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
100 ml  süt kreması
1/2 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 dolu tatlı kaşığı tarçın
2 su bardağı un
armut
file badem,veya ceviz, fındık


Öncelikle unu ve kabartma tozunu bir kaseye 2-3 defa birlikte eledim bir kenarda beklettim.Daha 20 cm lik kelepçeli kabın tabanını  yağlı kağıt yerleştirdim ve kenar kısımlarını da yağladım ve hafifçe unlayıp ters çevirerek kalıba  hafifçe vurdum.Siz borcam ya da kare kelepçeli kalıpla da yapabilirsiniz.


2 ayrı kase aldım,birine yumurta sarılarını,şekeri ve vanilyayı ekledim. Diğer kabın içerisinide yumurta beyazlarını aldım bir tutam tuz ekledim kenarda beklettim.Öncelikle yumurta sarılarını çırpmaya başladım.10-15 dakika kadar beyaz krema kıvamına gelene kadar çırptım.Daha sonra içerisine sıvıyağ,süt kreması, sütü ve tarçını ekledim spatula ile hafifçe alttan üstte doğru karıştırdım.En son unu ekledim tekrar karıştırdım.Yumurta beyazlarının içerisine kesinlikle yumurta sarılarını karıştırmadan ayırmanız gerekiyor ve kabın içerisinin kuru olması gerekiyor eğer bu noktalara dikkat etmezsek yumurta beyazları köpük köpük kabarmaz sulu bir hal alır.Bizim istediğimiz kabı ters çevirdiğimizde yumurta beyazlarının akmaması yani sabit kalmalı.Yumurta beyazlarını da mikserle çırptım köpük köpük katı bir hale geldiğinde yumurta sarılarının olduğu kabın içerinise birden değil 3 kere de döküp hafifçe söndürmeden alttan üstte doğru karıştırdım.


vee finall...

Kek karışımının az bir kısmını kalıba döktüm ve  dilimlenmiş armutları yan yana dizdim üzerlerine hafifçe şeker serpiştirdim.Tekrar kek harcından döktüm ve armutları dizdim üzerlerine şeker serpiştirdim.Bu işlemi toplamda 3 kere yaptım.En son kek harcının üzerine file badem serpiştirdim.Sizler ceviz, fındık da kullanabilirsiniz,evde ne varsa :)







170 derecede önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirdim.Fırından fırına farklılık gösterebilir.Bu yüzden dikkatli olmalısınız. Veeee fırının kapağını asla 20-25 dakikadan önce açmayın.Süt kreması keke çok güzel lezzet veriyor denemelisiniz.Servis ederken üzerine hafifçe karamel gezdirin.Umarım beğenirsiniz.Afiyet olsun.


Karamel için gerekenler;

100 ml krema
5 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağ


Bir sos tenceresinin içerisine şekeri aldım.Şeker kenarlarından erimeye başladıktan sonra hiç karıştırmadan kısık ateşte erimesini bekledim.Şekerin tamamı eridikten sonra içerisine terayağı ekledim karıştırdım, daha sonra kremayı ekledim tekrar karıştırdım ve 5 dakika pişirmeye devam ettim. Vee karameli bir kasenin içerisine aldım.İşte bu kadarcık...kremanın ve tereyağın oda sıcaklığında olması karamelin çok daha güzel olmasında etkili.Böylelikle 1 kutu kremayı hem kek için hem de karamel için kullandık.:)Afiyet olsunnn













  • Share:

You Might Also Like

0 yorum