HAŞHAŞLI VE CEVİZLİ ÇÖREK

By Unknown - Temmuz 25, 2018







Haşhaşlı ve Cevizli çörek...Sever misiniz?? Ben çok ama çok seviyorum.Çocukluğum ve annemin lezzetli haşhaşlı çörekleri...Annem haşhaşlı çörek yaparken onu dikkatli bir şekilde izlerdim:) taa o zamandan meraklıydım mutfağa demek ki:) Babam haşhaş alırdı,annemde ilk önce onu ateşte kavururdu daha sonra haşhaş dibeğinde  haşhaşın kokusu çıkana kadar döverdi.Belki sizlerinde haşhaş dibeği vardır bilenler bilir.Tekrar çörek yaptığımda dibeğin fotoğrafını paylaşırım...o haşhaşın lezzetiyle şimdi paketli aldığımız haşhaş ezmesi arasında uçurumlar var.Annem çöreği yaparken ben haşhaştan kaşık kaşık yediğimi hiç unutmam anneme yakalanıyordum tabiki :) ve çok yeme diye bana kızdığınıda unutmam imkansız...:) Bazen canımız istiyor anne senin şu yaptığın çörekler çok güzel oluyordu tekrar yapalım mı diyoruz...Gerçekten anılar yemeklerin kokusuyla canlanıyor...o haşhaşın kokusu,fırında çörek pişerken eve yayılan kokular mutluluk sebebi.
..


Bu çöreğide annemle beraber yaptık daha doğrusu annem yaptı ben fotoğaflarını çektim.Annecim çekiyorum bir dakika,anne bekle, şöyle yapman gerekiyor, süper oldu anneeeee diyerek annemi bıktırdım:)Ama hem eğlendik hem keyif aldık. Çöreklerin şekilleri konusunda annem doğaçlama takıldı:) Sizlerde istediğiniz gibi yapabilirsiniz özgürsünüz...





Biz çöreği hem haşhaşlı hem de sadece cevizli olarak yaptık.Siz hepsini haşhaşlı da yapabilirsiniz.Bence cevizli de denemelisiniz beğeneceğinize eminim...



Başlıyoruz hazır mısınız??:D



Malzemeler;


1 su bardağı ılık süt

1 su bardağı ılık su
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket instant maya
aldığı kadar un



İç malzemesi 


5 yemek kaşığı dolusu haşhaş

1/2 su bardağı sıvıyağ


NOT; Haşhaş ölçüsü az gelirse artırabilirsiniz.Eğer çöreklerin hepsini haşhaşlı yapmak isterseniz hem haşhaş hemde sıvıyağ oranını artırmalısınız.





Öncelikle bir kabın içerisine ılık süt,ılık su,şeker ve mayayı aldım karıştırdım.Daha sonra sıvıyağ ve tuzu ekleyerek tekrar karıştırdım.En son unu azar azar eleyerek yoğurmaya başladım.Unu lütfen dikkatli bir şekilde ekleyin.Hamur ele yapışmayan yumuşak bir kıvamda olmalı...Hamuru tezgaha alıp 10 dakika kadar pürüzsüz olacak şekilde yoğurdum.Sizde öyle yapın hamurlar efsane güzel oluyor:) Hamurun üzerini örtüp 1 saat kabarması için mayalandırdım.


Bir kasenin içerisine haşhaş ve sıvıyağ aldım ve karıştırdım.1 tatlı kaşığı ve bir tutam tuz ekledim.





ı








Öncelikle hamuru 4 bezeye ayırdık.Haşhaşlı çörek için bezenin birini  tekrar 2 küçük bezeye ayırdık.İlk olarak küçük bezenin birini annem açtı ve haşhaşlı iç harçtan heryerine kaşık yardımıyla sürdü ve rulo yaptı.Ruloyu bıçakla 4 parçaya böldü. Fotoğrafda görebilirsiniz.Daha sonra diğer küçük bezeyide aynı şekilde hafif unlayarak açtı ve haşhaş sürüp tekrar rulo yaptı.Yaptığı ruloyu 2 parçaya böldü.Önce yaptığı 4 eşit parçanın etrafına sardı fotoğrafta ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz.Kafanız karışmasın:) kalan büyük 3 bezenin birinide aynı şekilde yaptık.Yağlı kağıt serili tepsiye aldık ve üzerine bez örttük.




Cevizli kısım için;

1 su bardağına yakın ceviz(küçük parçalar halinde)

1/2 su bardağı sıvıyağ



Cevizli çörekleri ise bildiğiniz bir şekil olan örgü yapıp yuvarladık.Kalan 2 büyük bezenin birini tekrar 2 ye böldük.Annem ilk önce birini merdane ile açtı ve fırça yardımıyla sıvıyağ sürüp her yerine cevizi serpiştirip rulo yaptı ve diğer küçük bezeyide aynı şekilde yapıp 2 ruloyu örgü yapıp yuvarladı.En son kalan tek bir büyük beze içinde aynı işlemleri yapıp onlarıda örgü yaptı.Yağlı kağıt serili tepside 15 dk üzerini örtüp mayalandırdık. Fotoğrafda ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz


















Üzeri için yumurta sarısı, 1 çay kaşığı pudra şekeri ,1 tatlı kaşığı sıvıyağ bir kasede karıştırdım ve çöreklerin üzerine sürdüm.



180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirdim..işte bu kadarcık :) Ya da bütün bu anlattıklarımı unutun kafanıza göre şekiller verin ruhunuz nasıl istiyorsa :D umarım beğenirsiniz...













  • Share:

You Might Also Like

0 yorum