Galette yapmayııı çok seviyorum...nedeni ise pratik olması sanırım...canım tatlı birşeyler istediğinde evde meyve de varsa hemen galatte yapıyorum...Aklımda daha birçok farklı galette tarifleri var denemek için sabırsızlanıyorum :)
Bir süredir farklı galette tarifleri araştırıyordum...Elmalı ve portakallı arasında hangisini yapmalıyım diye düşünüp durdum ve önceliğim portakallı galetteden yana oldu...tart veya turta yapmak yerine farklı meyve kombinasyonları ile güzel galetteler yapmak mümkün...
Ama galette konusunda söylemek istediğim önemli husus var...Neden bu kadar geç farkettik soruyorum::)!!Şahane ve çıtır bir taban üzerine biraz hayal gücü...Değişikliğe açık ve bir o kadarda basit...Taban kısmına fındık,fıstık ya da bademden dolgu ve üzerinede dilediğiniz meyveler...Genel anlamda asiti çok olmayan meyveler yani çilek,yaban mersini gibi meyveleri daha çok kullanıyorum fakat bu yaptığım galette de risk aldım diyebilirim...Portakal veya mandalina gibi içerisinde asit oranı yüksek meyveler de tercih edilebilir tabiki ama dolguyla birlikte güzel bir uyum ve denge sağlanırsa...
Kullandığım portakallar sulu ve tatlı değildi maalesef...Portakalları daha sulu ve şeker oranı yüksek olanlardan kullanırsanız güzel bir sonuç elde edebilirsiniz...Normal portakal yerine kan portakalı da kullanabilirsiniz...
Malzemeler;
Hamuru için;
115 gr tereyağ(küp küp doğranmış ve soğuk)
1-1/4 bardak un (175 gr)
1 yemek kaşığı şeker (15gr)
1/2 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı su ve 1 yemek kaşığı sirke ( buz gibi olması gerekli)(60 ml)
Dolgu için;
3 çorba kaşığı badem unu( öğütülmüş toz badem,fındık,ceviz de olabilir)
2 çorba kaşığı esmer şeker veya beyaz şeker
.
.2-3 tane normal portakal veya 3-4 kan portakalı
hamurun kenar kısımları için;
1 yemek kaşığı süt kreması veya süt
1 yemek kaşığı şeker
Başlıyoruz:)
Un,şeker ve tuzu bir rondonun içerisine aldım...Üzerine küp küp kestiğim ve soğuk olan tereyağı ekledim...Kısa aralıklarla birkaç sefer çalıştırdım...İrili ufaklı taneli bir hamur olması gerekiyor...
Daha sonra su ve sirke karışımından 3 kaşık ekledim ve tekrar kısa süreli rondoyu çalıştırdım...
Elinize hamurdan küçük bir parça alıp sıkın, hamur dağılmıyorsa olmuş demektir ama tam tersi bir durum varsa kalan bir kaşığı da ekleyin...
Hamuru yoğurmadan bir araya getirdim streçe sarıp dolaba dinlenmesi için bıraktım...
Dolgu için badem unu veya öğütülmüş bademi bir kaseye aldım üzerine şekeri ekleyip karıştırdım...
Portakalların beyaz kısımları kalmayacak şekilde kabuklarını soyup dilimledim...
Dinlenmiş hamuru yağlı kağıt üzerinde yarım cm kalınlığında yuvarlak olacak şekilde merdane ile açtım..Bu noktada hamur açılamayacak gibi görünebilir ama endişe etmeyin biraz un yardımıyla tereyağını eritmeden hızlı davranarak açabilirsiniz...
Ben kenar kısımlarının düzgün olması için rulet ile kestim ve artan kısımları da tekrar hamurun üzerine ekledim tekar elimle düzleştirdim...
Dolgu malzemesini hamurun ortasına koyup kenarlarda 4-5cm boşluk kalacak şekilde kaşık yardımıyla yaydım...
Dolgunun üzerine portakalları yerleştirdim...portakalların üzerine 2 yemek kaşığı şeker serpiştirdim...Kenar kısımları yağlı kağıt ile birlikte meyvlerin üzerine katladım...Fotoğraftaki gibi...
Hamurun kenarlarına bir fırça yardımıyla süt kreması sürdüm ve 1 yemek kaşık şekeri serpiştirdim..
180 derecede önceden ısıttığım fırında 45-50 dk üzeri kızarana kadar pişirdim...
0 yorum