Balkabağını sevmeyen ben şu sıralar balkabaklı tarifler peşindeyim...Balkabaklı Cheesecake çokk uzun zamandır yapmak istedim, ama sürekli yapmayı erteledim...en sonunda birkaç reçeteye göz gezdirip kendim yeni bir reçete oluşturdum...
Sonuç şahane...yemesi inanılmaz keyifli,hafif bir cheesecake...
Hazır tezgahlar balkabağı ile dolup taşarken bu cheesecake kesinlikle denenmeli...Ben bu reçetede iki ayrı balkabağı püresi hazırladım...Nedeni ise cheesecake in içerisine şekersiz balkabağı kullanmak üzerine ise hafif şekerli balkabağı sosu kullanmak istedim...Balkabaklı cheesecake i iki kere denedim ve ölçüleri birebir paylaşmak istiyorum...eğer reçeteye tam olarak uyarsanız çok hafif ve lezzetli bir cheesecake yapabilirsiniz...Sos olarak balkabağı tatlısını püre yapmak istemedim şeker oranının fazla olacağını düşünüyorum.. İçerisinde bulunan şekersiz balkabağı püresi ve üzerindeki hafif şekerli sos cheesecake ile birleşince ağızda baymayan, nefis bir tat bırakıyor...
Hem balkabağı tatlısı gibi hem de cheesecake gibi bir şey işte...:)
Cheesecake yaparken kulladığınız malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor...ben 2 saat önceden bütün malzemeleri tezgahta bekletiyorum...Peynirin fazla suyunu kesinlikle süzmelisiniz...kalıbınızın kenar kısımlarını aliminyum ile kaplamayı unutmayın...
Cheesecake yaparken kulladığınız malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor...ben 2 saat önceden bütün malzemeleri tezgahta bekletiyorum...Peynirin fazla suyunu kesinlikle süzmelisiniz...kalıbınızın kenar kısımlarını aliminyum ile kaplamayı unutmayın...
Malzemeler;
18 cmlik kalıp kullandım
Taban için gerekenler;
1 paket burçak bisküvi
50 gr eritilmiş tereyağ
Bisküvileri rondoda çektim...derin bir kaseye aldım...tereyağını erittim ve bisküvilerin üzerine ekledim karıştırdım.
18 cm lik kalıbın taban kısmına yağlı kağıt serdim...kalıbın etrafını alüminyum folyo ile 2 kat olacak şekilde kapladım...
Kalıbı buzdolabına kaldırdım...
Cheesecake için malzemeler;
200 gr labne peyniri
200 gr tuzsuz krem peynir( pınar beyaz kullandım)
3 yumurta
3/4 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
100 ml krema
1 su bardağı balkabağı püresi
Bir kasenin içerisine birkaç kat kağıt havlu yerleştirdim...labne peyniri ve krem peyniri kaseye aldım...üzerine tekrar rulo kağıt havlu yerleştirdim...hafifçe bastırdım...böylece peynirlerin suları süzülmüş oldu...
Balkabağı püresi ;
4,5 su bardağı küp küp doğranmış balkabağını bir tencereye aldım üzerine 1 litre su ekleyerek pişirdim...çok kısa sürede pişiyor...çatal batırarak pişip bişmediğini anlayabilirsiniz...pişen kabakların yarısını süzgeçle alıp suyunu süzdüm ve bir kaseye aldım, kaseye aldıktan sonra 3-4 yemek kaşığı balkabağının suyundan ekledim ve blender ile püre yaptım...Bu püreyi cheesecake içerisinde kullanıcaz...
Kabakların diğer kısmına 1 çay bardağı şeker ekledim ve şeker eriyene kadar pişirdim...pişirdikten sonra süzgeçle bir kaseye aldım...tencerede kalan sudan 3-4 yemek kaşığı ekledim ve tekrar aynı işlemi yaptm...püre haline getirdim...Bu şekerli balkabağı püresini ise cheesecake üzerinde sos olarak kullanıcaz...
Fırını 160 dereceye ayarladım...Isıya dayanıklı, geniş bir kaseye sıcak su koydum ve fırın tabanına yerleştirdim...
Bir kaseye peynirleri aldım ve çırpma teli ile 1-2 dk kadar çırptım...Daha sonra şekeri ekledim ve şeker eriyene kadar çırptım...
Yumurtaları tek tek ekledim...her biri iyice karışınca diğerini ekledim ve çırptım...
Krema ve şekersiz hazırladığım balkabağı püresini ekledim, karıştırdım....
Nişasta,un ve vanilyayı ekledim tekrar hafifçe karıştırdım...
Cheesecake karışımını kalıba döktüm...
Fırında 50-60 dakika kenarları sabit,ortası hafif sallanan kıvam alana kadar pişirdim...55'inci dakika da fırını açtım ve kontrol ettiğimde pişmişti...Her fırının pişirme süresi faklıdır...Dikkatli olmalısınız...25 dk fırının kapağı aralık şekilde beklettim...Buzdolabında 1 gece dinlendirdim...
Ben şekerli balkabağı sosunu bir kavanoza koyup dolapta 1 gece beklettim ve cheesecake i servis etmeden üzerine balkabağı püresini güzelce yaydım...Umarım detaylı bir şekilde anlatmışımdır:)
Afiyet olsun...:)
Taban için gerekenler;
1 paket burçak bisküvi
50 gr eritilmiş tereyağ
Bisküvileri rondoda çektim...derin bir kaseye aldım...tereyağını erittim ve bisküvilerin üzerine ekledim karıştırdım.
18 cm lik kalıbın taban kısmına yağlı kağıt serdim...kalıbın etrafını alüminyum folyo ile 2 kat olacak şekilde kapladım...
Kalıbı buzdolabına kaldırdım...
Cheesecake için malzemeler;
200 gr labne peyniri
200 gr tuzsuz krem peynir( pınar beyaz kullandım)
3 yumurta
3/4 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
100 ml krema
1 su bardağı balkabağı püresi
Bir kasenin içerisine birkaç kat kağıt havlu yerleştirdim...labne peyniri ve krem peyniri kaseye aldım...üzerine tekrar rulo kağıt havlu yerleştirdim...hafifçe bastırdım...böylece peynirlerin suları süzülmüş oldu...
Balkabağı püresi ;
4,5 su bardağı küp küp doğranmış balkabağını bir tencereye aldım üzerine 1 litre su ekleyerek pişirdim...çok kısa sürede pişiyor...çatal batırarak pişip bişmediğini anlayabilirsiniz...pişen kabakların yarısını süzgeçle alıp suyunu süzdüm ve bir kaseye aldım, kaseye aldıktan sonra 3-4 yemek kaşığı balkabağının suyundan ekledim ve blender ile püre yaptım...Bu püreyi cheesecake içerisinde kullanıcaz...
Kabakların diğer kısmına 1 çay bardağı şeker ekledim ve şeker eriyene kadar pişirdim...pişirdikten sonra süzgeçle bir kaseye aldım...tencerede kalan sudan 3-4 yemek kaşığı ekledim ve tekrar aynı işlemi yaptm...püre haline getirdim...Bu şekerli balkabağı püresini ise cheesecake üzerinde sos olarak kullanıcaz...
Fırını 160 dereceye ayarladım...Isıya dayanıklı, geniş bir kaseye sıcak su koydum ve fırın tabanına yerleştirdim...
Bir kaseye peynirleri aldım ve çırpma teli ile 1-2 dk kadar çırptım...Daha sonra şekeri ekledim ve şeker eriyene kadar çırptım...
Yumurtaları tek tek ekledim...her biri iyice karışınca diğerini ekledim ve çırptım...
Krema ve şekersiz hazırladığım balkabağı püresini ekledim, karıştırdım....
Nişasta,un ve vanilyayı ekledim tekrar hafifçe karıştırdım...
Cheesecake karışımını kalıba döktüm...
Fırında 50-60 dakika kenarları sabit,ortası hafif sallanan kıvam alana kadar pişirdim...55'inci dakika da fırını açtım ve kontrol ettiğimde pişmişti...Her fırının pişirme süresi faklıdır...Dikkatli olmalısınız...25 dk fırının kapağı aralık şekilde beklettim...Buzdolabında 1 gece dinlendirdim...
Ben şekerli balkabağı sosunu bir kavanoza koyup dolapta 1 gece beklettim ve cheesecake i servis etmeden üzerine balkabağı püresini güzelce yaydım...Umarım detaylı bir şekilde anlatmışımdır:)
Afiyet olsun...:)
0 yorum