ISPANAKLI VE MANTARLI KİŞ

By Unknown - Kasım 17, 2018












Uzun uzunn bir aradan sonra yine, yeniden burada olmak çok güzel...özlemişim:)  Neler yaptığımı ve neden ara verdiğimi merak edenleriniz için kısacık  özetlemek istiyorum...Sonbahar beni fena etkiledi diyebilirim...Hastaydım ve mutfakta aramızda engeller vardı:)...Biriken tarifler ve fotoğaflar olmasına rağmen instagram ve bloğa hiç göz atamadım bu süreç içerisinde...

Bu nefis ıspanaklı ve mantarlı kişin fotoğrafını hastayken instagramda paylaşmıştım ama tarifi paylaşmak nasip olmamıştı... enn çok özlediğim şey ise fotoğraf makinem oldu...:) Birçok fotoğraf ve tarifler birikti paylaşmak için sabırsızlanıyorum...Kiş tarifiyle kaldığımız yerden devam...


Sonbahar ve kış mevsimi bitmeden yapabileceğiniz çok lezzetli bir tarif...ıspanaklı kiş...Hem lezzetli hem de yapması keyifli...Benim vereceğim bu tarif temel kiş hamuru değil, normalde kişler ve tartlar temel bir hamurla hazırlanıyor...ben bu defa hamurun  içerisine birkaç malzeme eklemesi  daha yaptım...Yaptığım hamur çok lezzetli oldu ve aynı zamanda gevrek...ıspanaklı harç ile birleşince lezzetini ikiye katlıyor...Börek yerine farklı birşeyler yapmak istiyorsanız mutlaka denemelisiniz... 


Umarım beğenirsiniz:) Kolay gelsin:)








Malzemeler;

150 gr tereyağ(oda sıcaklığında)
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
2-5 -3 su bardağı un



iç harç için;

500 gr ıspanak
400 gr mantar
1 tane kapya biber
4 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz,karabiber

sosu için;

1 paket süt kreması
1 yumurta
1/2 su bardağı kaşar rendesi



Öncelikle bir kabın içerisine tereyağ,sıvıyağ,yoğurt,sirke,yumurta,şeker ve tuzu aldım...daha sonra unu kabartma tozu ile eleyerek ekledim...Unu miktarında farklılık olabilir...dikkatlice ekleyelim...Hamur ele yapışmayan yumuşak  bi kıvamda olmalı.

Hamuru yoğurduktan sonra streçe sarıp buzdolabında 15-20 dk dinlendirdim...

Dinlenen hamuru kalıba yerleştirdim...ben elimle bastırarak yerleştirdim...isterseniz hamuru  hafif unlu tezgahta merdane yardımıyla açıp kalıbınıza aktarabilirsiniz...kalıbınızdan fazla kalan kısımları kesebilirsiniz...Benim kalıbım büyük olduğu için fazlalık olmadı.Hamurun kabarmaması için kalıbın heryerini  kısa aralıklarla çatalla deldim...Hamurun kenar kısımlarını da deldim bu nokta önemli...

Kiş hamurunun içine yağlı kağıt yerleştirdim ve yağlı kağıdın üzerine de nohut ve kuru fasülye karışık koydum...buna kör pişirme deniliyor...Kısacası ağırlık yapıp hamurun pişerken kabarmaması için gerekli...180 derecede  7-8 dk pişirdim...Kenar kısımları ilk önce kızarıyor...kiş hamurunu fırından çıkardım nohut ve fasülye karışımını yağlı kağıtla birlikte aldım ve kiş hamurunu tekrar  6-7 dk orta kısmının pişmesi için tekrar fırına yerleştirdim...Bu şekilde asla tamamen pişirmiyoruz...


Kör pişirme için kullandığımız kuru fasülye ve nohutu kavanoza koyup tekrar kiş ya da tart yaptığınızda kullanabilirsiniz...


Daha sonra iç harcı için ıspanakları ve mantarları doğradım...kapya biberide jülyen şekilde kestim...tavaya sıvıyağ ekledim biberleri hafifçe pişirdim,mantarları da ekledim karıştırdım...ıspanakları  ekledim  7-8 dk pişirdim...bir tutam karabiber ve tuz ekledim...

Ispanaklı harcı kiş hamurunun  üzerine ekledim ve yerleştirdim...Ayrı bir kasede krema,yumurta ve kaşar peyniri rendesini karıştırdım  ve bu karışımı kiş hamurunun üzerine ekledim ve yaydım...


180 derecede önceden ısınmış fırında üzerini kızarana kadar pişirdim...Afiyet olsun...:)










  • Share:

You Might Also Like

0 yorum