Mürdüm erikli ve nektarinli tart...
Tart hamuru yapmak sanıldığı kadar zor değil ama birazcık özen ve dikkat gerektirdiği de kaçınılmaz.Bazı önemli noktalara dikkat edildiği sürece güzel ve başarılı tart yapmak mümkün.Ben tart yapmayı çok seviyorum.Sürekli denemeler yapıyorum bazen tam anlamıyla istediğim gibi olmuyor ama mutfak derya deniz değil mi ?? Araştırmak,okumak,incelemek gerekli.Tart konusunda o kadar çok şey öğrendim ki...
Blogda daha çok tart tarifi olmasını istiyorum başladım bakalım inşallah farklı tart tarifleri yayınlayabilirim. Mürdüm erikli tart sürekli aklımdaydı ve bu 2.denediğim mürdüm erikli tart oldu.İlk denediğimde mürdüm eriklerini pişirme işlemi uygulamadım, tart hamurunun üzerine yerleştirmiştim.Mürdüm erikği sert bir meyve olduğu için tart çok daha sert oldu.Daha sonra düşündüm ve mürdüm eriğini pişirmeye karar verdim böylece tart hamuru gevrek iç kısmı ise nemli olacaktı.Hem mürdüm eriği hem de nektarin kullandım.Çok da güzel oldu...
Tart hamuru ağızda dağılıyor gevrekliği muhteşem...Tart yaparken bütün malzemelerin soğuk olması önemli.Tart hamurunu elinizle çok fazla yoğurmayın çünkü tereyağ erimeye başlayacak ve tart piştikten sonra çok sert taş gibi olacaktır.Ben kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt serdim ve kenarlarıda hafif yağlayıp unladım.Hamuru 2 ayrı yağlı kağıt arasında merdane ile açabilirsiniz.Hamuru merdaneye sararak kalıba aktarabilirsiniz.Ben hamuru 2 ye ayırdım.Taban kısmı için hamuru kalıba alıp elimle kenarlara doğru düzgün ve eşit bir şekilde yaydım ve fazlalıkları da bıçak ya da merdane ile kestim.
Tart hamuru ağızda dağılıyor gevrekliği muhteşem...Tart yaparken bütün malzemelerin soğuk olması önemli.Tart hamurunu elinizle çok fazla yoğurmayın çünkü tereyağ erimeye başlayacak ve tart piştikten sonra çok sert taş gibi olacaktır.Ben kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt serdim ve kenarlarıda hafif yağlayıp unladım.Hamuru 2 ayrı yağlı kağıt arasında merdane ile açabilirsiniz.Hamuru merdaneye sararak kalıba aktarabilirsiniz.Ben hamuru 2 ye ayırdım.Taban kısmı için hamuru kalıba alıp elimle kenarlara doğru düzgün ve eşit bir şekilde yaydım ve fazlalıkları da bıçak ya da merdane ile kestim.
Malzemeler;
250 gr tereyağ(soğuk ve küp küp doğranmış)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı şeker
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4 4-5 su bardağı un(dikkatli ekleyin lütfen)
kırıntı hamuru için;
1/2 çay bardağı un
mürdüm erikli kısım için;
yarım kilo mürdüm eriği
2-3 tane nektarin(şeftali de kullanabilirsiniz)
1 çay bardağı şeker
Bir kabın içerisine soğuk tereyağını aldım üzerine diğer malzemeleri ekledim.Unu kabartma tozu ile birlikte eleyerek ekledim hızlı bir şekilde yoğurmaya başladım.Hamur yumuşak bir kıvamda olana kadar yoğurdum. Bu nokta da hızlı olmalısnız:)
Hamuru streçe sardım ve bir saat kadar buzdolabında dinlendirdim.
Mürdüm erikleri ve nektarinlerin çekirdeklerini çıkardım.Dilimleyerek kestim.Bir sos tenceresine aldım,üzerine şekeri ekledim arada karıştırarak 20 dk pişirdim.Hafif suyunu çekmiş olmalı.
Dinlenmiş Tart hamurunu 2 parçaya kestim.Taban kısmı için kullancağım hamur biraz daha fazla olacak şekilde ayırdım.Kelepçeli kalıbın taban kısmına yağlı kağıt serdim ve kalıbın kenar duvarlarını yağladım.Hamuru ister 2 yağlı kağıt arasında merdane ile açıp hamuru merdaneye sararak tart kalıbına alın ya da benim yaptığım gibi hamuru kalıba elinizle bastırarak kenarlara doğru kaplayın.2 şekilde de yapabilirsiniz.Daha sonra erikli sosu ekledim ve eşit bir şekilde sosu spatula ile yaydım.
Kalan hamuru bir kaseye aldım ve 1/2 çay bardağı unu azar azar ekleyerek elimle küçük parçalar halinde kopardım.Un miktarını hamura göre çok az artırıp azaltabilirsiniz.Kırıntı hamuru irili ufaklı bir şekilde olacak.Kırıntı hamurunu tartın üzerine güzelce yaydım.
Önceden ısıttığım alt üst ayar fırında 180 derecede 40-50 dk pişirdim.Fırından fırına farklılık olabilir.Deneyenlere kolay gelsin:)
0 yorum