Dulche de leche diğer adıyla süt reçeli oluyor kendisi:)bildiniz mi :) belkide adını duymuşsunuzdur ama denememiş olabilirsiniz ya da tadını biliyorsunuz ama hiç sevmediniz:)bütün ihtimaller olabilir.:)Araştırdığım kadarıyla ispanyolca süt reçeli anlamına gelen bu tarif Arjantin menşeli bir reçel.
Hani eskiden bayramlarda ceplerimize doldurduğumuz karamel rengi bonibon şekerlerin tadını anımsatan bir lezzet...ben süt reçelini 2 sene önce keşfettim. Karameli ailede tek seven ben olunca süt reçelinin tadınada bayıldım tabiki :)Hatta tadı karamelden daha hafif...İnstagramda yemek bloglarının çoğu denemiştir süt reçelini tarifini bende paylaşmak istedim herkes yapmış olamaz bu lezzetle tanışmayan insanlarda vardır bence bu yüzden bende yayınlamak istedim.
Malzemeler;
süt reçeli için;
200 ml lik su bardağı ölçüsü kullandım
1 litre yağlı süt(mümkünse taze)kutu sütü değil
1 su bardağından bir parmak eksik şeker(ben çok şekerli sevmiyorum)
1 silme çay kaşığı karbonat
vanilya
Süt,şeker ve vanilyayı geniş bir tencereye aldım.Ben derin bir tencere kullandım.Çünkü karbonatı ekleyince köpük olup kabarıyor dikkat edin:)Orta ateşte kaynayana kadar aralıklarla karıştın.Kaynadıktan sonra kabonatı koyun ve altını kısın.Çırpıcıyla karıştırmaya devam edin.Sık sık aralıklarla karıştırmaya devam edin.Kaynamaya devam ettikçe sütün rengi değişmeye, azalmaya ve yoğunlaşmaya başlayacak.Benim süt reçelim 1 saat kadar pişti.Yani daha kısa sürede oldu.Sizinki farklı saat aralıklarla da olabilir.Rengi koyulaşıp kıvamı yoğunlaşınca ocaktan alın ve kavanoza boşaltın.Ağzı açık bir şekilde oda sıcaklığına gelmesini bekleyin daha sonra soğuyunca dolaba koyabilirsiniz.
Bu reçeli farklı kıvamlarda yapabilirsiniz.Ben kıvamı ve rengi daha koyu bir renk elde ettim.Siz tam tersi daha akıcı ve renginin daha açık renk olmasını isteyebilirsiniz.Bu kıvam farklılıklarını kendiniz ayarlayabilirsiz.Afiyet olsun...
Malzemeler;
Ayvalı kurabiye için;
250 gr tereyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
un ölçüsü veremiyorum aldığı kadar
İç harcı için;
2 adet rendelenmiş ayva
1 çay bardağından bir parmak eksik toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz
Bir kabın içerisine tereyağı,pudra şekeri,yoğurt,sıvıyağ ve vanilyayı aldım karıştırdım ve kabartma tozu ile unu eleyerek azar azar ekledim ve yoğurdum.Yumuşak ama ele yapışmayan bir kavamda olmalı unu çok eklemeyin lütfen.
Hamuru 15 dk buzdolabında dinlendirdim.İç harcı için,tavaya rendelenmiş ayva ve toz şekeri ekledim pişirdim.Ayva elma kadar sulanmıyor çok kısa sürede suyunu çekiyor.Ocaktan aldıktan sonra tarcın ve ufak hale getirdiğim cevizleri ekledim.Hamurdan parçalar aldım avucumun içerisinde açtım ve içerisine ayva harcından 1 tatlı kaşığı koyup kapattım yuvarladım.Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olacak şekilde dizdim.
Önceden ısıttığım 175 derecede üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirdim.Ben alt üst turbo ayarda pişirdim.Fırından fırına farklılık gösterebilir.Siz kendi fırınınızı daha iyi bilirsiniz.Ayvalı kurabiyelerin üzeine ister pudra şekeri ister süt reçeli ekleyip yiyebilirsiniz...:)afiyet olsun.
0 yorum