Elmalı Turta...enn tarçınlısından:)

By Unknown - Ocak 15, 2018











Elma ve tarçın....


Bayılıyorummm...ya siz? seviyorsunuz ben biliyorummm:)bir dilim bile yetmiyor dimi gerçekleri konuşmanın vakti geldi:)ha haaa VALLA bana yetmiyor kardeşim yani şimdi ne diyim.Peki o eve yayılan muhteşem tarçın kokuları...ohh mis miss...Ben de kurabiyeden sonra turtanın kalbimde ki yeri bambaşka:)Çok seviyorum yapmayı.Birbirine uyumlu tatların bir araya gelemesi  sonucunda ortaya çok güzel şeyler çıkıyor...başrolde tabiki elma ama ona eşlik eden tarçın ve ceviz lezzete tavan yaptırıyor:)



KIŞ mevsimi...soğuk günler...tam havası , oldukça pratik ve çok lezzetli turta ve yanına sadece gereken demli bir çay iyi gider:) tam olarak anlatmak istediğim bu başka söze gerek yok:) 













Damak tadınıza göre ekşi ve kırmızı elmalarla ya da sadece kırmızı elmalarlarla turtanızı yapabilirsiniz tabiki yine damak tadınıza göre şeker miktarını kendiniz seçebilirsiniz.

Benim favorim;ekşi ve kırmızı elmalarla şeker miktarını dengelemek.Turnanızı isterseniz karamel sos ile de servis edebilirsiniz.







Malzemeler;

250 gr tereyağ
1 yumurta
4 yemek kaşık şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya 
aldığı kadar un yaklaşık benim 3-5,4 bardak un gitti siz kendiniz ayarlayabilirsiniz.


İç Harcı için;
4-5 elma 
4 yemek kaşık şeker
1-2 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz
1 çay bardağı kuru üzüm


iç harcının yapılışı;

Öncelikle iç harç için elmaların kabuklarını soydum ve rendeledim. Teflon tavaya aldım ve hafifce karıştırdım.Zaten hemen sulu bir kıvam alıcaktır. Tarçın,kuru üzüm ve cevizi ekledim ve kısık ateşte tamamen suyunu çekinceye kadar pişirdim.Yani elmalar hafif karamelize olunca suyu bitince tamamdır.

Tart hamurunun yapılışı;

Bütün malzemeleri derin bir kaba aldım ve un ekleyerek yoğurdum.Lütfen unu kontrollü bir şekilde ekleyin birden eklemeyin kıvamı olmazsa hamur gevrek olmaz sert bir hamur olur.Elimize yapışmayacak ama yumuşak bir kıvamlı hamur olmalı.

Ben hamuru buzdolabında yarım saat ya da 1 saat dinlendiriyorum .Streçe sarıp dinlendirebilirsiniz.Önemli olan tereyağın erimesini engellemek bunun içinde hızlı çalışmak gerekiyor.

hamuru 2 ye ayıralım ve öncelikle yapmak istediğimiz bir kalıbı yağlayıp unladıktan sonra turta hamurumuzun taban kısmını kalıbımızın şekline göre yaydım.Taban hamuru her iki tarafından merdaneye dolayarak turta kalıbınıza transfer edebilirsiniz..İstediğiniz kalıplarda yapabilirsiniz.Ben resimlerde gördüğünüz kalıplarda yapmak istedim siz turta kalıbı ve muffin kalıplarında da yapabilirsiniz.Alt katman hamurunuz daha kalın olsun kalıbınınızın dışına taşması lazım fazlalıkları bıçak yardımıyla kesebilirsiniz. Hamuru 2 yağlı kağıt arasında bir merdane yardımıyla çok kolay bir şekilde yazabilirsiniz.Daha sonra iç harcı koyalım.Hamurun diğer yarısınıda üst kısım için kullanıcaz.Ben tezgahı unlayıp merdane yardımıyla hamuru inceltip kalıplarımla şekiller verdim ve gül desenleri yaptım.Siz de böyle yapabilirsiniz ya da hamuru tekrar kalıbınızın büyüklüğünde iç harcınızın üzerine kaplayabilirsiniz.Örgü şeklinde de yapabilirsiniz öylede çok güzel oluyor.

170 derece üzeri güzelce kızarana kadar pişirin bir süre veremiycem fırından fırına değişiklik gösterebilir.soğuduktan sonra pudra şekeri serpiştirin...


vee turtamız hazır yanına da çay ya da kahve artık siz seçin::) afiyet olsunnn















  • Share:

You Might Also Like

0 yorum